Charly's basis schrijfregels

In mijn werk mag ik regelmatig teksten nakijken op stijl- en spelfouten en zelf schrijf ik regelmatig blogartikelen, inleidingen voor nieuwsbrieven, persberichten en social media content. Schrijven is leuk, maar schrijven is ook best lastig en in mijn werk, van mezelf en opdrachtgevers, merk ik dat we vaak in dezelfde valkuilen trappen. Daarom heb ik een aantal basisregels opgesteld. Wat natuurlijk het allerbelangrijkste is: 'schrijf over onderwerpen die je leuk vindt en schrijf altijd in je eigen stijl'. En natuurlijk maakt iedereen wel eens een schrijffoutje. Dus leer ervan en wees niet te streng voor jezelf!

 

Charly's 5 schrijfregels

 • Begin met een hoofdletter en eindig met een punt.
 • Gebruik niet teveel afkortingen en zorg dat je geen afkortingen gebruikt die voor jou heel normaal zijn, maar voor je lezers abracadabra zijn.
 • Schrijf woorden en leestekens consequent, met andere woorden 'maak een keuze'. Dus niet in de ene zin sowieso en in de andere zoiezo.
 • Als je niet weet hoe je een woord schrijft, zoek het op. Je kunt alles vinden op Google.
 • En de allerbelangrijkste, zorg dat je tekst lekker bekt. Ben je daar niet zeker, vraag of iemand meeleest.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Jose Lorence (donderdag, 02 februari 2017 07:59)


  Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having trouble finding one? Thanks a lot!

 • #2

  Warner Castillo (vrijdag, 03 februari 2017 13:28)


  Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it's driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 • #3

  Dovie Hansel (zaterdag, 04 februari 2017 07:32)


  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 • #4

  Kip Stockton (zaterdag, 04 februari 2017 15:46)


  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 • #5

  Rico Dry (maandag, 06 februari 2017 11:50)


  I have learn several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you place to create this kind of magnificent informative site.

 • #6

  Jada Alejo (donderdag, 09 februari 2017 20:27)


  My family always say that I am killing my time here at net, however I know I am getting know-how all the time by reading thes nice posts.